Certificat SSL – o chestiune devenită aproape obligatoriu la orice site

La sfârșitul lunii ianuarie 2017 (aproximativ pe 31 ianuarie), browser-ul web Chrome anunță lansarea versiunea 56 care aduce o schimbare semnificativă în legătură cu modul în care afișează site-urile care nu utilizează HTTPS, adică nu au certificat SSL instalat pe domeniul web utilizat. Această modificare ar putea crea confuzii grave pentru vizitatorii site-ului dvs. fiind surprinși de mesajul afișat de browser. Regula nouă pusă în aplicare și de Google, spune că începând cu lansarea versiunii Chrome 56, un site care nu rulează HTTPS (nu are certificat ssl) va avea un mesaj „nu este sigur” în bara de locație pe toate paginile care colectează date sensibile.

Acest lucru face parte dintr-un proces care să încurajeze dezvoltarea site-urilor web în trecerea de la protocolul HTTP  vechi la cel securizat HTTPS. Motivul acestei decizii? Tot mai mulți utilizatori ce folosesc internetul și navighează pe site-uri au o așteptare crescută a vieții lor private inclusiv în mediul virtual. La fel se va întâmpla de acum și la celălalt browser utilizat masiv, Fire Fox.

Ce se întâmplă cu site-urile construite pe platforma WordPress?

Se cunoaște deja popularitatea imensă a acestei platforme pe care sunt construite milioane de site-uri. Nu voi mai intra în amănunte, am mai vorbit de acest lucru.

Ce vreau să specific este că foarte mulți utilizează unul plugin-urile wordpress foarte populare, cel de comerț online, Woo Commerce. Astfel orice client al dvs. va intra în momentul unei comenzi de pe site pe un formular de autentificare ca și client al magazinului iar dacă site-ul este non-HTTPS site-ul va fi automat etichetat ca nefiind nesigur, în bara de locație Google Chrome. Vorbim aici inclusiv de pagina de conectare la panoul de administrare WordPress. Mesajul afișat va fi interpretat ca fiind o indicație că site-ul dvs. are o anumită problemă de securitate sau și mai grav va genera neîncredere printre vizitatori deoarece ei nu vor ști dacă site-ul dvs. a fost sau nu compromis de răufăcători.

Deocamdată data lansării versiunii Chrome 56 care va conține acest update nu este sigură, însă declarația oficială de la Google indică faptul că acesta va fi lansat în ianuarie 2017. Se pare, luând în calcul calendarul de dezvoltare a aplicației de până acum, că Chrome 56 ar putea fi lansat chiar pe 31 ianuarie 2017. Vom vedea de acum când se va întâmpla pentru că data fiind estimată dacă vor fi probleme s-ar poate modifica. Presupunând însă că Chrome 56 va fi lansat pe 31 ianuarie 2017 un lucru devine aproape sigur, mai aveți exact o săptămână începând de astăzi, pentru a vă securiza site-ul cu un certificat SSL care să ruleze 100% pe HTTPS și a evita etichetarea lui cu mesajul „nu este sigur”.

Cum puteți rezolva această problemă la site-ul dvs.?

Vă recomandăm să începeți prin a studia un pic cu atenție documentația de suport pe care furnizorul dvs. de găzduire o oferă pentru a afla cum să configurați un certificat SSL pe sistemul lor prin intermediul panoului de administrare găzduire. Veți constata un lucru chiar ciudat, faptul că unii furnizori de găzduire oferă certificat SSL chiar gratuit însă nu recomandăm un certificat de acest fel generat de server pentru că oricum browser-ul nu va recunoaște decât certificate SSL cu semnătura autorizată ca fiind sigure. Pe unele panouri de administrare hosting cum ar fi Siteworx sau cPanel veți descoperi că există chiar o metodă de instalare foarte ușoară a acestor certificate dacă vă veți încumeta la acest lucru. Dacă vă decideți să configurați însă manual lucrurile s-ar putea să vă faceți viața mai dificilă. Pentru cei mai curajoși Google are chiar o descriere tehnică a modului în care să pună în aplicare SSL pe site (în limba engleză).

Dacă ați configurat deja certificatul SSL pe site-ul dvs., felicitări! Veți sta de acum liniștiți după noua schimbare în Chrome 56 de la sfârșitul lunii ianuarie 2017. Dacă nu ați reușit acest lucru puteți să ne contactați și vă vom ajuta cu sfaturi sau chiar vi-l putem instala noi, în cazul în care veți dori acest lucru. Dacă vi s-a părut util acest articol vă rugăm să-l împărtășiți și cu alți proprietari de site pentru a-i ajuta și pe ei să-și securizeze site-ul cu certificat SSL. Spor în toate!

Vă ajutăm să rezolvați problema. Achiziție certificat ssl și instalare pe domeniul web, la prețul de 25,00 €.