Primii pași atunci când ai decis că vrei un site nou

Salutare din nou dragilor! Iar dacă te-ai decis deja să-ți faci un site pentru că ai nevoie de el nu pot decât să te felicit. Întradevăr internetul reprezintă o piață ce oferă multe oportunități celor care doresc să facă afaceri. Și nu doar lor, asta e sigur.

În acest articol voi explica cum să-ți alegi un ”domeniu web” ce înseamnă acest lucru și cum să începi atunci când vrei un site nou. Domeniul web reprezină dreptul de a utiliza un nume în formatul www.nume-domeniu.ro  (sau .com, .tv, .net, .org, etc.) care să te reprezinte în spațiul web.

După cum ți-am spus deja, numele de domeniu va fi adresa website-ului tău, așa că alege unul bun, care să te reprezinte după următoarele criterii:

 1. Descriptiv
  Gândește-te la numele companiei tale și conținutul pe care îl vei pune pe site-ul tau. Numele de domeniu este unul dintre primele lucruri pe care oamenii îl observa la un site, așa că ar trebui să ofere o idee bună a ceea ce site-ul tău este și asta dintr-o singură privire.
 2. Ușor de ținut minte
  Alege un nume de domeniu scurt și simplu. Dacă e lung și complicat, va fi greu pentru oameni să-și amintească numele site-ului tău.
 3. Adaptabil
  Un nume de domeniu va fi probabil site-ul tău pentru o perioadă de timp mai lungă, astfel încât alegerea ta va trebui să fie la fel de reprezentativă și dacă în timp vor apare modificări de conținut.
  Exemplu: Dacă în cele din urmă firma ta ”Dacia 1300 SRL” intenționează să includă în viitor și alte masini de colecție vechi, colectiedemasinivechi.ro ar fi un nume de domeniu mai bun decât daciivechi.ro.

Alege un registrator de nume de domenii care îți oferă și servicii de hosting

Un registrator de nume de domenii oferă nume de domenii web spre achiziție pentru uz public. Un furnizor de servicii de hosting închiriază spațiu pe serverele lor necesar site-urilor pentru a stoca date și a le face accesibile pe internet. Multe companii oferă atât înregistrare nume de domenii cât și servicii de găzduire, astfel încât să puteți alege numele de domeniu și să găzduiți site-ul într-un singur loc. Există multe companii cu mai multe sau mai puține opțiuni în ce privește spațiul oferit, mediul de stocare (HDD sau SSD) precum și prețul cerut așa că asigurați-vă că cercetați cu atenție oferta lor înainte de a face alegerea.

O să enunăr câteva caracteristici de care să ții cont atunci când alegi un furnizor de încredere pentru serviciile de hosting la site-ul tău.

 1. Uptime: Uptime este dimensiune de timp aparținând furnizorul tău de găzduire care măsoară timpul în care echipamentele lui hardware și software sunt operaționale adică sunt în funcțiune și sunt capabile să afișeze site-urile găzduite pe serverul respectiv. Orice furnizor de hosting poate avea timpi care să fie mai mari sau mai mici uneori din cauze obiective, dar voi doriți să găsiți un furnizor cu timpi de nefuncționare cît mai mici sau inexistenți astfel încât vizitatorii să poată vedea aproape întotdeauna site-ul tău online. Opusul termenului ”Uptime” este ”Downtime”.
 2. Bandwidth: Lățimea de bandă arată cât de multă cantitate de date poate ca site-ul tău să trimită la restul internetului și determină în final cât de mult trafic poate suporta site-ul tău. Unii furnizori de hosting limitează lățimea de bandă disponibilă pe site-uri în timp ce alți furnizori permit accesul nelimitat.
 3. Securitate: Familiarizați-vă cu tipurile și set-urile de garanții pe care furnizorul de gazduire le oferă pentru a proteja site-ul tău de vulnerabilități externe. Întreabă-i dacă îți oferă sprijin tehnic atunci când apare o problemă de securitate, cum ar fi în cazul în care site-ul tău este atacat de răufăcători sau infectat cu malware.
 4. Suport pentru clienți: Dacă ceva nu merge bine la site-ul tău, veți dori probabil un sprijin pentru a rezolva orice problemă apărută cât mai rapid.
 5. Preț: Furnizorii de hosting percep o gamă largă de prețuri; unele dintre ele sunt chiar gratuite. Ai însă nevoie să calculezi foarte bine cât de mult ești dispus să plătești pentru serviciile pe care le vei primi în schimb.
 6. Ușurința de utilizare: Asigură-te că platforma de utilizator (panoul de control) este intuitivă și ușor de utilizat pentru nevoile tale. Dacă vreți să vă creați singur un site trebuie să-ți fie ușor să-ți faci configurările necesare fără a fi nevoie de cunoștințe avansate de configurare.
 7. Servicii și caracteristici suplimentare: Asigură-te că furnizorul de hosting ofera și alte servicii site-ului tău de care ar putea avea nevoie, cum ar fi conturi de email, servicii de backup.

Există, de asemenea modalități gratuite de a avea/crea un site web. Furnizorii de site-uri gratuite, cum ar fi Blogger și Google Sites, oferă nume de domenii și de găzduire gratuită. Unii dintre ei oferă această posibilitate de a înregistra un site web gratuit timp de un an. Țineți minte însă că furnizorii de site-uri gratuiteoferă de cele mai multe ori mai puțin control asupra site-ului precum și a funcționalităților. Va fi nevoie pentru a decide care este cea mai bună opțiune pentru tipul de site pe care ți-l dorești.

Odată ce ai deja un nume de domeniu achiziționat și un furnizor de de servicii de  găzduire mai poți întâmpina unele probleme tehnice suplimentare în ce privește setarea numelui de domeniu cu serviciul tău de găzduire (setare nameservere, DNS, etc.). În cele mai multe cazuri poți obține ajutor la aceste probleme de la furnizorul tău de servicii de găzduire. Odată rezolvate toate aceste probleme, poți spune că ești gata pentru a începe crearea site-ului tău!

Îți doresc succes!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.